«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει ‘δεν γνώριζα’»: Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης, γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στην Ελλάδα.

Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη, τον Ιανουάριο του 1989. Έκτοτε, ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως. Με το φακό του είχε απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα των τελευταίων 30 ετών. Πολεμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.  Το ήθος του και η ευαισθησία του τον έκανε να ξεχωρίζει. Δεν αποτύπωνε μόνο την εικόνα, αλλά έβλεπε βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων. Τα φωτογραφικά κλικ του έλεγαν κάθε φορά μια μικρή ιστορία.

Μερικά μόνο από τα γεγονότα που υπήρξε παρών ήταν η κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, παρακολούθησε τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τους πολέμους στην Κροατία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο, στην Τσετσενία, την Σιέρα Λεόνε, στην Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στο Λίβανο. Επίσης, κάλυψε τον πρώτο και τον  δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο, την Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, στην Λιβύη και στην Τυνησία. Μεσανατολικό, τους σεισμούς στο Κασμίρ, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Παρών και σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως, τέσσερις Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Με αυτοθυσία στεκόταν στα γεγονότα και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε κινδυνέψει και ο ίδιος. Το 2000 γλίτωσε από θαύμα, όταν αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, σε ενέδρα, στην Σιέρα Λεόνε. Ο ίδιος γλίτωσε, δυστυχώς όμως όχι και ο Κέρτ Σκόρκ, Αμερικανός δημοσιογράφος και ο Ισπανός κάμεραμαν Μιγκέλ Ζιλ Μορέντο ντε Μόρα, του Associated Press Television.

Το 2016, ο Γιάννης Μπεχράκης και η ομάδα του, κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του, που βραβεύτηκε και με το Πούλιτζερ, είναι η εικόνα ενός πρόσφυγα να κρατάει στην αγκαλιά του την κορούλα του στη βροχή. Ένα άλλο συγκλονιστικό κλικ είναι η λήψη ενός πεινασμένου παιδιού, που η μητέρα του, του δίνει νερό σε έναν καταυλισμό στην Σομαλία. Κάθε φωτογραφία και μια κατάθεση ψυχής, μια βροντερή διαμαρτυρία, για την «εξέλιξη» του σύγχρονου κόσμου. Κάθε φορά που του έλεγαν πόσο σπουδαίο είναι το έργο του, εκείνος απαντούσε, πως το μόνο που έκανε ήταν να μιλάει για εκείνους που δεν έχουν φωνή…

Στις 2 Μαρτίου 2019, ο Γιάννης Μπεχράκης, έχασε την μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 59 ετών. Η οικογένεια της φωτογραφίας και της δημοσιογραφίας, έμεινε φτωχότερη, αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί